Ghid utilizare lentile medicale

Lentile de contact moi, de zi, produse in Coreea de Sud

INSTRUCTIUNI DE UTILIZARE

1. Continut

Lentile de contact de zi,  38% sau 42% apa, Polymacon respectiv Tetrafilcon, imersate in solutie salina.

2. Indicatii de utilizare (scopul folosirii)

Este o lentila cu o singura focalizare care corecteaza vederea la apropiere sau la distanta.

Este data o lentila de contact care are o zona circulara substantial colorata si cu o culoare la centrul ei. Lentilele de contact sunt folosite ca si lentile cosmetice pentru a avea un ochi colorat artificial si este folosita o culoare ce nu permite patrunderea luminii.

3. Avertismente

Avand probleme cu lentilele de contact pot conduce la afectiuni grave ale ochiului. O folosire corecta si o ingrijire buna a lentilelor de contact si a produselor de ingrijire ale lentilelor, incluzand cutiile lentilelor, sunt esentiale pentru o folosire corecta si sigura a acestor produse. Urmatoarele atentionari/avertizari se refera la purtarea lentilelor de contact. Problemele ochilor, incluzand ulcer la cornee, pot cauza rapid pierderea vederii.

4. Precautii

NU LE FOLOSITI daca recipientul steril este avariat sau deschis. Pacientii care poarta lentile de contact pentru a corecta presbyopia folosind monovederea, este posibil sa nu ajunga la cele mai bune rezultate, atat pentru miopie cat si pentru hipermetropie.

Inainte de a parasi cabinetul doctorului oftalmolog, ar trebui sa fiti capabil sa indeparati cu usurinta lentilele sau sa aveti pe cineva disponibil pentru le indeparta pentru dumneavoastra. Ar trebui sa indepartati lentilele imediat daca ochii devin rosii sau iritati. Diferite solutii pentru lentile nu pot fi folosite mereu impreuna, si nu toate solutiile sunt bune de folosit pentru toate lentilele. Folositi doar solutiile recomandate.

– Nu folositi niciodata solutiile recomandate doar pentru lentilele de contact conventionale.

– Solutiile chimicale dezinfectante nu ar trebui folosite cu caldura decat daca este specificat in indicatiile de pe eticheta produsului atat in caldura cat si in dezinfectarea chimicala.

– Intotdeauna folositi lentile si solutii de intretinere neexpirate.

– Intotdeauna urmariti indicatiile introduse in pachet in ceea ce priveste folosirea solutiilor pentru lentilele de contact.

– Folositi intotdeauna doar un sistem chimic (nu termic) de ingrijire a lentilelor. Folosirea sistemului de ingrijire cu caldura (termic) poate dauna lentilelor de contact colorate.

– Folositi doar solutii de intretinere neexpirate.

– Nu folositi saliva sau orice altceva pentru lustruirea sau umezirea lentilelor decat solutiile recomandate.

– Intotdeauna sa pastrati lentilele acoperite complet in solutia de pastrare recomandata, cand acestea nu sunt purtate. Perioade prelungite de uscare vor reduce abilitatea suprafetei lentilelor de a reveni la o stare absorbanta (a lichidului). Urmariti directivele de ingrijire ale lentilelor din “ Ingrijire pentru lentile deshidratate”, daca suprafata lentilei devine uscata.

Daca lentile inceteaza sa se mai miste pe ochiul dumneavoastra, urmariti directivele recomandate din “ Ingrijire pentru o lentila “intepenita” (care nu se misca)”. Lentilele ar trebui sa se miste cu usurinta pe ochiul dumneavoastra pentru a continua sa aveti un ochi sanatos. Daca nemiscarea lentilelor continua, este recomandat sa consultati imediat doctorul oftalmolog.

Intotdeauna spalati si clatiti mainile inaintea folosirii lentilelor. Nu folositi cosmetice, lotiuni, sapunuri, creme, deodorante sau spray-uri in ochi sau pe lentile. Este recomandat sa aplicati lentilele pe suprafata ochiului inainte de a va aplica machiajul. Cosmeticele pe baza de apa sunt mai putin daunatoare lentilelor decat cele pe baza de ulei.

Nu atingeti lentilele de contact cu degetul sau cu mana daca acestea nu sunt libere, deoarece pot aparea zgarieturi microscopice asupra lentilelor, cauzand deformari ale vederii sau ranirea ochilor.

Urmariti cu atentie instructiunile de tratare, de aplicare, de indepartare si de purtare din aceasta brosura si cele prescrise de medicul oftalmolog.

Sa nu purtati niciodata lentilele mai mult decat v-a recomandat doctorul oftalmolog. Nu permiteti nimanui sa poarte lentilele dumneavoastra. Acestea au fost prescrise pentru ochiul dumneavoastra si pentru a va corecta vederea, atat cat este necesar. Permitand si altora sa poarte lentilele, cresc sansele de a provoca infectii ale ochilor.

Daca produsele cu aerosoli, cum ar fi fixativul de par, sunt folosite in timp ce purtati lentilele, fiti mult mai precauti si tineti ochii inchisi atat timp cat folositi fixativul. Intotdeauna folositi lentilele cu grija si evitati sa le scapati din mana. Feriti lentilele de orice vapori ce pot fi iritanti si daunatori lentilelor, orice tip de fum in timp ce purtati lentilele. Intrebati medicul oftalmolog in legatura cu purtarea lentilelor in timpul jocurilor sportive, in special inotul si alte sporturi ce implica apa. Expunerea lentilelor de contact la apa in timpul inotului sau in timp ce sunteti la sauna poate duce la cresterea infectiilor ochilor din cauza microorganismelor. Informati-va doctorul ca sunteti purtator de lentile de contact. Nu folositi niciodata pensete sau alte unelte pentru a va indeparta lentilele din recipientul lor numai daca este indicat specific acest lucru. Nu atingeti lentilele cu unghiile degetelor. Intotdeauna indepartati lentilele purtate asa cum v-a prescris medicul. Intotdeauna contactati-va medicul inainte de a folosi orice tip de medicament pentru ochi. Intotdeauna informati-va angajatorul ca sunteti purtator de lentile de contact. Unele locuri de munca pot necesita diferite echipamente de protejare a ochilor sau s-ar putea chiar sa nu puteti purta lentilele de contact in timpul serviciului.

Anumite medicatii, cum ar fi antihistaminicele, decongestionante, diuretice, medicamente de relaxare a muschilor, tranchilizante si cele pentru rau de masina, pot cauza uscarea ochiului, crescand disconfortul purtatrii lentilelor sau pot cauza vedere in ceata (neclara). Aceste conditii ar trebui sa existe, masuri propice de remediere ar trebui sa fie prescrise. In functie de severitate, aceasta poate include utilizarea picaturilor de lubrifiere ce sunt indicate pentru folosirea lentilelor de contact soft sau intreruperea purtarii lentilelor in timpul acestor medicamentatii. Utilizatorilor de contraceptive orale li s-ar putea dezvolta tulburari vizuale sau schimbari in tolerarea lentilelor. Cu orice lentile de contact, vizite ulterioare la medic sunt necesare pentru a asigura sanatatea continua a ochilor tai.

5. Reactii adverse

Urmatoarele probleme pot aparea atunci cand porti lentile de contact:

Poti simti ca ochiul te arde, te inteapa si/sau te mananca. Ar putea aparea disconfort mai mult decat atunci cand ai purtat lentilele prima data. Ar putea aparea senzatia ca ai ceva in ochi (corp strain, zona zgariata).

Poate exista riscul pentru unele afectari temporare ale vederii din cauza unor infiltratii periferice, ulcere corneene periferice si eroziuni corneene. Ar putea fi vorba si de alte observatii, cum ar fi edema locala si generala, vascularizare, colorarea corneei, injectare, anomalii tarsiene, iritari si conjuctivita, unele dintre ele sunt din punct de vedere clinic acceptabile daca se manifesta intr-o masura mica.

Ar putea exista exces de umezeala, secretii neobisnuite ale ochilor sau roșeață a ochiului. Acuitati vizuale slabe, vedere in ceata, culori sau obiecte in miscare, fotofobie sau ochiul uscat pot aparea daca lentilele sunt purtate in continuu sau prea mult timp odata.

Ar trebui sa treci cel putin o data pe zi prin testul ”3 parti de examinare proprie”. Intreaba-te: Cum simt lentilele pe ochii mei? Cum arata ochii mei? Continui sa vad bine?

Daca observi anumite probleme, ar trebui sa indepartezi imediat lentilele.

Daca disconfortul sau respectiva problema inceteaza, ar trebui sa te uiti cu atentie la lentile si sa le verifici.

Daca lentilele sunt in vreun fel avariate, NU AR TREBUI sa pui lentilele inapoi pe ochi. Ar trebui sa indepartezi lentilele si sa pui alt set de lentile noi pe ochi.

Daca lentilele tale au mizerie, o geana, sau corpuri straine pe ea, sau daca problema inceteaza si lentilele par nedeteriorate, ar trebui sa renunti la ele si sa iti cumperi alt set nou de lentile.

Daca problema continua, NU AR TREBUI sa iti pui lentilele pe ochi ci sa consulti IMEDIAT medicul oftalmolog.

Cand apare unul din simptomele de mai sus, o conditie serioasa cum ar fi o infectie, ulcer al corneei, neovascularizare sau iritatii ar putea fi prezente. Cautati ajutor profesional pentru a identifica problema si incepeti un tratament imediat pentru a evita vatamarea ochiului.

6. Centrarea lentilelor

O lentila care se afla pe cornee foarte rar se intampla sa se mute pe parte alba a ochiului in timpul purtarii. Aceasta, totusi, se poate intampla daca aplicarea si indepartarea lentilei nu se face intr-un mod corect. Pentru a centra o lentila, urmati una din procedurile:a: Inchideti ochii si masati usor pe pleoapa pentru a aseza lentila pe ochi. b:Dupa ce ati aplicat lentila, avand ochiul deschis, miscati incet cu degetul de marginea lentilei pana se aseaza intr-o pozitie corecta pe ochi.

7. Indepartarea lentilelor. Intotdeauna indepartati aceeasi lentila prima data.

Spalati, clatiti si uscati mainile complet.

ATENTIE: intotdeauna asigurati-va ca lentilele sunt pe cornee inainte de a incerca sa le dati jos. Aceasta se poate afla daca va acoperiti celalalt ochi. Daca vedeti in ceata, lentila este fie pe partea alba a ochiului fie nu este deloc pe ochi. Pentru a localiza lentila, verificati partea de sus a ochiului in acelasi timp uitati-va in jos intr-o oglinda in timp ce trageti de pleoapa in sus. Apoi verificati zona de jos a ochiului in timp ce trageti de pleoapa de jos a ochiului in jos.

Sunt doua metode recomandate pentru a va indeparta lentilele: „metoda prin apucare” si metoda degetului aratator si degetului mare”. Ar trebui sa folosesti metoda care iti este recomandata de catre medicul tau.

Metoda prin apucare/prindere: 1: uita-te in sus, trage lentila in partea de jos a ochiului folosind degetul aratator. 2: usor, prinde lentila intre degetul aratator si degetul mare. 3: indeparteaza lentila.

Metoda Degetului Aratator si Degetului Mare: 1: Tine mana sau un prosop sub ochi pentru a prinde lentila. 2: Pune degetul aratator in centrul pleoapei de sus si degetul mare in centrul pleoapei de jos. 3: Apasa spre interior si incearca sa clipesti. Lentila ar trebui sa-ti cada in mana sau pe prosop. Odata ce lentila este indepartata, trebuie doar sa mai indeplinesti ce ti-a fost recomandat de catre medicul tau ofalmolog.

Nota: lentila s-ar putea sa iasa dar ar putea ramane pe pleoapa, pe deget sau pe degetul mare. 1: Indepartati si celalalta lentila urmand aceeasi procedura. 2: Urmariti procedurile de ingrijire necesare descrise sub rubrica „Ingrijindu-ti lentilele.”

Nota: daca aceste metode de indepartare a lentilelor sunt dificile pentru dumneavoastra, medicul dv. va va oferi o alta metoda alternativa.

8. Ingrijirea lentilelor

1. Instructiuni de baza pentru a avea in continuare o purtare confortabila a lentilelor, este important ca sa cureti si sa clatesti, apoi sa dezinfectezi (si sa neutralizezi, pentru sistemul pe baza de hidrogen peroxid) lentilele dupa fiecare utilizare, folosind modelul de ingrijire recomandat de medicul oftalmolog. Curatarea si clatirea sunt necesare pentru indepartarea mucusului, secretiilor, corpurilor depuse, ce pot fi acumulate de-a lungul purtarii. Timpul indicat de curatare al lentilelor este imediat dupa ce le-ati dat jos de pe ochi. Dezinfectia este necesara pentru a distruge germenii daunatori. Ar trebui sa adopti un regim de ingrijire al lentilelor. Daca nu urmariti regimul de ingrijire ales, aceasta ar putea duce la dezvoltarea unor complicatii oculare serioase, asa cum au fost mentionate in sectiunea „PRECAUTII.” Daca doresti doar corectarea vederii, dar nu poti sau nu vei adopta un regim de ingrijire recomandat pentru lentilele tale, sau nu esti capabil sa pui si sa indepartezi lentilele sau ai pe cineva care face acest lucru pentru tine, nu ar trebui sa te astepti sa poti purta lentile de contact.

Prima data cand iti iei lentilele, fii sigur ca poti sa-ti pui lentilele si sa le dai jos cand inca esti in cabinetul medicului tau. In acelasi timp, ti se va oferi un regim de curatare si dezinfectare al lentilelor, instructiuni si precautii pentru ingrijirea acestora, tratare, curatare si dezinfectare. Medicul tau ar trebui sa te instruiasca/informeze asupra unor proceduri si produse adecvate pentru uzul tau. Pentru o purtare in siguranta a lentilelor, ar trebui sa cunosti si sa practici mereu aceeasi rutita de ingrijire a lentilelor: Intotdeauna spala, clateste si usuca-ti mainile inainte de a umbla cu lentilele de contact.

Intotdeauna foloseste solutii de ingrijire a lentilelor neexpirate.

Foloseste sistemul de ingrijire al lentilelor recomandat, chimic (nu termic) si urmareste instructiunile cu grija de pe eticheta solutiei. Diferite solutii nu pot fi mereu folosite impreuna, si nu toate solutiile sunt bune. Niciodata nu clati lentilele cu apa de la robinet. Sunt doua motive pentru a nu face acest lucru: apa de la robinet contine multe impuritati care pot contamina sau distruge lentilele si pot duce la infectia sau ranirea ochilor, si/sau: iti poti pierde lentilele prin scurgerea de la chiuveta.

Medicul tau ar trebui sa iti recomande un sistem de ingrijire potrivit pentru Lentilele de Contact Color. Fiecare produs de ingrijire al lentilelor contine indicatii specifice pentru folosire si informatii importante despre siguranta, pe care ar trebui sa le citesti si sa le urmaresti intocmai.

Nota: unele solutii pot avea mai multe functii, care vor fi indicate pe eticheta. Citeste eticheta de pe sticla solutiei si urmeaza instructiunile.

Curata o lentila prima data (mereu aceeasi lentila pentru a nu le incurca), clateste lentila complet cu solutia salina recomandata sau solutia de dezinfectare pentru a indeparta solutia de curatare, mucusul si impuritatile de pe suprafara lentilei. Urmareste instructiunile scrise pe eticheta solutiei de curatat. Pune lentila in casuta corecta a suportului. Apoi repeta procedura pentru cealalta lentila.

Dupa ce ai curatat, dezinfecteaza lentilele folosind sistemul pe care ti l-a recomandat medicul tau sau producatorul de lentile. Urmareste instructiunile scrise pe eticheta solutiei de dezinfectare.

Pentru a stoca lentilele, dezinfecteaza-le si lasa-le in suportul inchis pana esti pregatit sa le porti. Daca nu folosesti lentilele imediat dupa ce le-ai dezinfectat, ar trebui sa consulti pachetul de informatii prezentat de catre medicul tau despre depozitarea lentilelor.

Intotdeauna tineti lentilele complet acoperite intr-o solutie recomandata de dezinfectare atunci cand acestea nu sunt purtate. Daca intrerupi purtarea lentilelor, dar planuiesti sa le porti din nou dupa cateva saptamani, intreaba-ti medicul cum ar trebui sa le pastrezi mai bine.

Lentilele de contact color nu pot fi dezinfectate termic.

Dupa ce ati luat lentilele din suportul de pastrare, goliti si clatiti suportul cu solutie de ingrijire recomandata de producatorul de lentile; apoi permiteti suportului sa se usuce de la sine, in aer. Cand suportul este folosit din nou, umpleti-l din nou cu solutie de pastrare. Schimba-ti suportul de pastrare la intervale regulate de timp. Medicul tau iti poate recomanda o solutie de lubrifiere. Solutiile de lubrifiere pot fi folosite pentru a umezi (lubrifia) lentilele cand le porti pentru a le face mai confortabile.

9. Ingrijire pentru o lentila nemiscata.

Daca o lentila se intepeneste (nu se mai misca) pe ochiul tau, aplica cateva picaturi din solutia de lubrifiere recomandata. Ar trebui sa astepti pana cand lentila incepe sa se miste libera pe ochi, iar abia apoi sa o indepartezi. Nu alterna sau nu combina sistemele de ingrijire indicate pe eticheta solutiilor.

Intotdeauna indeparteaza, curata, clateste si dezinfecteaza lentilele in conformitate cu programul prescris de catre medicul tau. Folosirea oricaror alte solutii de curatat nu inlocuieste dezinfectarea. Nu folositi saliva sau orice altceva in afara de solutia recomandata pentru lubrifirea lentilelor. Nu pune lentilele in gura. Lentilele prescrise cu un program frecvent de inlocuire ar trebui aruncate dupa timpul indicat de purtare recomandat de catre medicul tau.

10. Dezinfectarea chimica

Curata lentilele de contact cu o solutie recomandata de curatat si clateste-le complet cu o solutie de clatire recomandata. Dupa curatare, pentru a dezinfecta, urmareste cu grija instructiunile din regimul recomandat de catre producatorul de lentile sau de catre medic, ce vin impreuna cu solutia de dezinfectare. Cand folosesti sistemul pe baza de hidrogen peroxid, lentilele trebuie sa fie neutralizate inainte de a fi purtate. Clateste complet lentilele cu o solutie noua de clatire, recomandata, inainte de a le purta, sau urmareste instructiunile de pe eticheta solutiei de dezinfectat. Nu incalzi solutia de dezinfectat si lentilele.

Lasati lentilele in cutia inchisa pana sunteti pregatiti sa le aplicati pe ochi.

Atentie: lentilele care sunt dezinfectate chimic pot absorbi ingrediente din solutia de dezinfectat, ce pot fi iritante pentru ochii dumneavoastra.

O clatire completa in solutie salina sterila proaspata a lentilelor, inainte de a fi puse pe ochi, ar trebui sa reduca posibilitatea de a se produce iritatii ale ochilor.

11. Curatarea si pastrarea suportului lentilelor

Suportii lentilelor de contact pot fi o sursa se crestere a bacteriilor. Suportii lentilelor ar trebui goliti, curatati, clatiti cu solutie recomandata de catre producator si lasate sa se usuce. Suportii ar trebui schimbati la intervale regulate de timp, asa cum recomanda producatorul sau medicul.

12. Ingrijire pentru o lentila uscata (deshidratata)

Daca o lentila fina, hidrofilica este expusa la aer atunci cand nu este pe ochi, poate deveni uscata si fragila. Daca aceasta se intampla, aruncati-o si folositi o lentila noua.

13. Urgente

Daca chimicalele de orice tip (produse din gospodarie, solutii de gradinarit, chimicale din laborator, etc.) va intra in ochi:Spalati ochii imediat cu apa de la robinet si contactati imediat medicul oftalmolog sau mergeti fara intarziere la camera de urgente de la spital!

6 Comentarii

 1. Petru

  Buna ziua! Daca am purtat pentru prima data lentile de contact si mi s au inrosit ochii dupa cateva ore (8) purtate, dupa ce le am scos., Este normal?

  Răspuns
  • Ochialbastri.ro

   Nu, n-ar trebui sa se inroseasca ochii.

   Răspuns
 2. Victoria

  Pot să păstrez lentilele in apa? Doar o seara nu am avut soluția și nu am avut de ales

  Răspuns
  • Ochialbastri.ro

   Lentilele se pastreaza numai in solutia multifunctionala, special conceputa pentru ele. Nu va recomandam alternative – in nici un caz apa!

   Răspuns
 3. Oana

  Buna ziua , am si eu o intrebare daca nu folosesc o vreme lentila de contact trebuie sa ii schimb solutia in fiecare zi sau sa o las in aceiasi solutie ?

  Răspuns
  • Ochialbastri.ro

   Buna,
   Solutia trebuie schimbata saptamanal daca nu sunt folosite lentilele.

   Răspuns

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Share This